نتایج یک برنامه بزرگ غربالگری سرطان تیروئید در فوکوشیما به فاصله پنج سال پس از حادثه نیروگاه اتمی، در شماره نوامبر JAMA Otolaryngology: Head and Neck Surgery منتشر شده است.
این برنامه غربالگری توسط سونوگرافی و در اطفال و نوجوانان با هزینه دولت ژاپن انجام شده است. دولت ژاپن بهدنبال حادثه نیروگاه فوکوشیما برنامه ویژهای را برای نظارت بر سلامت افرادی که بهطور بالقوه تحت تأثیر عوارض ناشی از انتشار مواد رادیواکتیو قرار گرفته بودند آغاز کرد که شامل سونوگرافی تیروئید برای بیش از 300 هزار فرد بالای 18 سال بود. در فاصله پنج ساله بین 2011 تا 2015، ضایعه مشکوک یا بدخیم در حدود 200 نفر از این افراد تشخیص داده شد.
دادههای منتشر شده از این مطالعه نشان میدهد شایعترین سرطان تیروئید در این افراد، کارسینوم پاپیلاری است. برخلاف حادثه چرنوبیل، شیوع سرطان در فوکوشیما با بالا رفتن سن در هنگام مواجهه با تشعشعات افزایش مییابد. بهنظر محققین، با توجه به میزان اندک تشعشعات پخش شده در حادثه فوکوشیما، وجود ارتباط بین افزایش شیوع سرطان تیروئید در کودکان و این حادثه غیرمحتمل است.
وقتی یک برنامه غربالگری در جمعیتی که قبلاً غربالگری نمیشد انجام میشود، باید به خطای تجمعی (artificial inflation) توجه شود. یعنی نمیتوان ادعا کرد افزایش شیوع سرطان ناشی از حادثه اتمی بوده یا پیش از آن نیز وجود داشته است. بااینحال، بهنظر محققین، انجام غربالگری سرطان با سونوگرافی تیروئید در جمعیت کمخطر توصیه نمیشود.