نتفلیکس (Netflix) و رسانه های مشابه، به رقیب قدرتمند شبکه های تلویزیونی تبدیل شده اند، چون به کمک آنها می توان همه قسمتهای هر سریال را یکجا دید. خوب، چه ایرادی دارد؟ خبرهای جدید حاکی از افزایش شیوع عوارضی مانند افسردگی و اضطراب در اثر عاداتی مانند افراط بیمارگونه در تماشا (binge-watching) است.
جدیدترین یافته ها نشان می دهد افرادی که به طور افراطی به تماشای فیلم و سریال می نشینند، اغلب احساس افسردگی و تنهایی می کنند و کنترل رفتار خود را از دست می دهند. هر چه مدت تماشا بیشتر باشد، شدت افسردگی هم بیشتر خواهد بود. البته این مطالعه ثابت نمی کند که تماشای افراطی فیلم و سریال، عامل افسردگی است.
یک مشکل اساسی این است که چه حدی برای تعریف افراط وجود دارد؟ پژوهشگران در این بررسی مواردی را افراطی تلقی کرده اند که در هر جلسه بیشتر از یک قسمت سریال یا بیشتر از یک فیلم تماشا شود. خوب البته این تعریف کاملی نیست. به عنوان مثال، دو قسمت Friends کمتر از نصف یک قسمت Sherlock طول می کشد.
هدف دیگر محققین این است که ارتباط تماشای بیمارگونه با رفتارهایی نظیر خوردن یا آشامیدن بیمارگونه نیز مشخص شود. بعضی افراد ممکن است هنوز دچار عوارض تماشای بیمارگونه فیلم و سریال نشده باشند اما شاید احساس کنند نمی توانند این عادت خود را کنار بگذارند. رسانه هایی مانند نتفلیکس، دارای گزینه پخش خودکار (autoplay) هستند و پخش قسمت بعد، 15 ثانیه پس از اتمام قسمت قبل، به طور خودکار آغاز می شود.
تماشای بیمارگونه در برخی موارد واضح است و بدون توجه به گزینه هایی مانند پخش خودکار، به صورت یک عادت در می آید. گاهی وضعیت به حدی وخیم است که بیمار، همه فصل های یک سریال را یکجا در عرض یک هفته تمام می کند. چنین فردی ممکن است در یک روز تعطیل، 10 ساعت فیلم و سریال تماشا کند.
البته تماشای بیمارگونه موضوع ساده ای نیست. گاهی جوانها ممکن است برای شرکت در گروههای آنلاین و تعامل با دوستان خود، این کار را بکنند. نکته مهم این است که بین چنین رفتارهایی با تماشای بیمارگونه مرزی قائل شده و پیش از بروز عوارض جبران ناپذیر، اقدام لازم انجام شود.
با سلام
متاسفانه تماشای افراطی سریال های خارجی اثر بدی بروی من گذاشته به طوری که احساس افسردگی میکنم مثلا یه سریال 81 قسمتی رو در کم تر از 2 هفته تماشا کردم به طوری که نمی تونستم با پایان یافتن سریال کنار بیام، این افراط در تماشا باعث به وجود امدن یه حس سیری ناپذیری در من شده به طوری که نمی تونم با پایان یافتن اون برنامه مورد علاقه ام کنار بیام و ذهنم مدام درگیر اونه …..
دیگه دارم کلافه میشم …
چیکار کنم؟؟؟؟
سلام احمد جان
همان طور كه تحقيق فوق نشان داده و خودتان هم متوجه شده ايد، تماشاي افراطي فيلم و سريال افسردگي آور است. البته موضوع كمي پيچيده و داراي جنبه هاي مختلف است. ورزش و تفريحات سالم، جايگزين مناسبي به نظر مي رسد.
من این مطلب رو بارها میگم تا اطلاع رسانی بشه , درصد بالایی از محصولات نتفلیکس باعث افسردگی میشن و اصلا ربطی به تماشای افراطی نداره , شما حتی هفته ای یک فیلم ببینید ولی اگر متعلق به نتفلیکس باشه این حس افسردگی رو تجربه میکنید , نوعی حس دلتنگی و افسردگی و شبیه احساس گناه خواهید کرد که در افراد با زمینه افسردگی حتی ممکنه خطر خودکشی هم داشته باشه . نوعی انرژی منفی در محصولات این کمپانی هست که بر ضمیر ناخداگاه تاثیر میزاره . برای مثال فیلم جدید پاور پروجکت یا فیلم آخرالزمانی جعبه پرنده را ببینید که موضوع خود فیلم , خودکشی بعد از دیدن یک سری تصاویر نامشخص است