نیش حشرات در حدود 5% بزرگسالان با واکنش سیستمیک همراه است. هر سال در ایالات متحده، 40 نفر در اثر گزش حشرات فوت می کنند. احتمال بروز واکنشهای مرگبار در گزشهای احتمالی در آینده، در افرادی که سابقه واکنش سیستمیک دارند، حدود 50% است که با ایمنیدرمانی (venom immunotherapy ، [VIT]) میتوان این خطر را به 5% کاهش داد. رؤوس این توصیهها که از سوی آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا در شماره ژانویه Ann Allergy Asthma Immunol منتشر شده به شرح زیر است:
– غربالگری بالغین بدون علامت از نظر حساسیت به نیش حشرات توصیه نمیشود. شیوع حساسیت به نیش حشرات در این افراد بیش از 20% است ولی در میان آنان، تعداد افراد با خطر آنافیلاکسی بالا، قابل توجه نیست.
– حدود 10% افراد در اثر گزش حشرات دچار واکنش موضعی بزرگ میشوند که درمان علامتی برای آنان کافی است. خطر آنافیلاکسی در این موارد کمتر از 5% است و عموماً نیاز به VIT ندارند.
– در کودکان و بالغینی که واکنش منتشر محدود به پوست باشد، مانند کهیر یا آنژیوادم محیطی، خطر آنافیلاکسی پایین است و VIT لازم نیست.
– اندازهگیری تریپتاز پایه سرم (baseline serum tryptase) به شناسایی مبتلایان به ماستوسیتوز و افرادی که در معرض خطر بالای آنافیلاکسی هستند، کمک میکند.
– همه بیمارانی که سابقه واکنش سیستمیک شدید دارند، باید برای آزمایش تریپتاز ارجاع شوند. اگر تریپتاز مثبت باشد، VIT به مدت 5 سال توصیه میشود. همچنین به این بیماران توصیه میشود علاوه بر اپینفرین خود-تزریق (self-injectable epinephrine) ، کارت شناسایی مخصوص (یا یادداشتی با ذکر سابقه حساسیت به نیش حشرات) بههمراه داشته باشند.
– توافق نظر بر سر لزوم به همراه داشتن اپینفرین خود-تزریق در بیماران کمخطر (واکنش موضعی بزرگ یا واکنش منتشر محدود به پوست یا افرادی که تحت درمان VIT نگهدارنده هستند یا دوره 5 ساله VIT را به پایان رساندهاند) وجود ندارد. تصمیم در این موارد به پزشکان و بیماران واگذار شده است.
– چون بتابلوکرها و مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین احتمالاً خطر واکنشهای جدی متعاقب گزش حشرات یا VIT را بالا میبرند، مصرف آنها همزمان با VIT تنها در صورتی مجاز است که ضرورت مطلق داشته باشد.
– تغییر عمده نسبت به توصیههای پیشین (2011) شامل عدم توصیه VIT در موارد واکنش جلدی منتشر و تأکید بر انجام آزمایش تریپتاز است.