این واکسن موسوم به  RTS,S با نام تجاری Mosquirix یکی از معدود واکسن‌هایی است که به‌طور خاص برای کودکان زیر 2 سال در آفریقا ساخته شده است. مالاریا همچنان یکی از عوامل اصلی مرگ‌ومیر کودکان در جهان، و به‌ویژه در آفریقا محسوب می‌شود. هر دو دقیقه یک کودک در اثر مالاریا می‌میرد.

ساخت این واکسن 30 سال طول کشیده و بیش از 500 میلیون دلار هزینه داشته است. سازمان سلامت جهانی (WHO) به کمک PATH (مؤسسه غیرانتفاعی در سیاتل)، شرکت دارویی GSK (GlaxoSmithKline)، چند دولت آفریقایی و همچنین بنیاد بیل و ملیندا گیتس در تولید این واکسن شرکت کرده‌اند.

اولین کودک در روز سه‌شنبه، 23 آوریل 2019، در مالاوی این واکسن را دریافت کرد. کودکان در غنا و کنیا در نوبت بعدی هستند. حدود 300 هزار کودک در این پروژه آزمایشی تحت پوشش واکسیناسیون مالاریا قرار می‌گیرند. پرسش بزرگ این است که آیا واکسن مالاریا در پیشگیری از ابتلا به این بیماری مؤثر خواهد بود.

کارآزمایی‌های بالینی نشان داده که اثربخشی این واکسن کامل نیست ولی می‌تواند تعداد موارد بالینی مالاریا را تا 40 درصد و موارد شدید را تا 30 درصد کاهش دهد. اثربخشی واکسیناسیون برای بسیاری از بیماری‌های عفونی بیش از 90 درصد است، ولی بیش‌تر این بیماری‌ها ویروسی هستند، درحالی‌که مالاریا یک بیماری انگلی است و انگل‌ها پیچیده‌تر از ویروس‌ها و باکتری‌ها هستند.

پیش‌بینی می‌شود با واکسیناسیون هر 200 کودک علیه مالاریا، جان یک کودک نجات یابد. مشکل دیگر این است که هر کودک باید در چهار نوبت واکسینه شود (سه نوبت بین 5 و 9 ماهگی و نوبت چهارم در دو سالگی) و این کار به‌ویژه در مناطق روستایی یک چالش بزرگ است. عوارض احتمالی شامل درد و تورم در محل تزریق، و تب است. موارد منع واکسیناسیون شامل حساسیت مفرط به اجزای این واکسن و همچنین سابقه حساسیت مفرط به نوبت قبلی این واکسن یا واکسن هپاتیت B است.

منابع: 1 2