لومینسانس (Luminescence) به مفهوم تابش نور توسط منبعی است که گرما ندارد و بنابراین میتوان آن را تابش سرد نامید. این تابش ممکن است ناشی از یک واکنش شیمیایی، آزاد شدن انرژی الکتریکی، حرکت ذرات در سطح زیر اتم (subatomic motions) یا یک کریستال تحت فشار باشد.
در نقطه مقابل آن، تابش گرم (Incandescent) قرار دارد که به تشعشع الکترومغناطیسی (شامل نور مرئی) از یک جسم گرم و در اثر افزایش دما گفته میشود. دسته سوم از تابشها، تشعشعات رادیواکتیو است که قبلاً آن را نوعی تابش سرد میدانستند و به آن رادیولومینسانس گفته میشد، اما هماکنون تابش جداگانهای محسوب میشود.
انواع لومینسانس شامل کمیلومینسانس (تابش سرد ناشی از یک واکنش شیمیایی)، بیولومینسانس (واکنش بیوشیمیایی درون یک موجود زنده، مثل کرم شب تاب)، الکترولومینسانس (عبور جریان الکتریکی، مانند لامپهای LED)، الکتروکمیلومینسانس (ایسیال، واکنش الکتروشیمیایی)، فسفرسانس (مانند عقربههای شبنمای ساعت)، و … است.
یک مثال معروف کمیلومینسانس، آزمایش شناسایی خون (luminol test) در پزشکی قانونی است که در آن لومینول در اثر تماس با آهن موجود در هموگلوبین شروع به تابش میکند.
محدودیت اصلی تابشهای سرد این است که پایدار نستند و برای تداوم آنها باید چارهای اندیشید. بهعنوان مثال، در ساعتهای گرانقیمت برای افزایش پایداری فسفر از مقدار بسیار کمی رادیواکتیو استفاده میشود. این مشکل در الکتروکمیلومینسانس (ECL) با استفاده از الکتریسیته حل شده است. منبع تابش در ECL اغلب یک هیدروکربن آروماتیک چند حلقهای، یک کمپلکس فلزی، ذره کوانتومی (Quantum Dot) یا نانو (Nanoparticle) است.
در حلالهای ارگانیک برای ECL میتوان به طور همزمان از شکلهای اکسیدشده و احیاشده در الکترودهای مثبت و منفی استفاده کرد. اما در محیطهای آبی که اغلب برای اهداف آزمایشگاهی به کار میرود بهدلیل تجزیه الکتروشیمیایی مولکولهای آب، چنین امکانی وجود ندارد و منبع تابش در یک الکترود با یک مولکول واکنشگر همراه (coreactant) اکسیده و طی یک واکنش اکسیداسیون و احیا تبدیل به یک عامل احیاکننده قدرتمند میشود.
در اغلب روشهای آزمایشگاهی مبتنی بر ECL از کمپلکسهای روتینیوم (Ruthenium) یا به طور اختصاری Ru و بهویژه [Ru (Bpy)3]2+ یا Tris(bipyridine)ruthenium(II) chloride استفاده میشود که بهشکل کریستال قرمز، با طول موج تابش ۶۲۰ نانومتر است و توسط تریپروپیلآمین (Tripropylamine) یا TPA بازتولید میشود.
نور تابش شده در ایسیال توسط لولههای تشدیدکننده یا photomultiplier tubes (PMT) یا فوتودیودهای سیلیکونی یا حسگرهای فیبر نوری پوشیده از طلا جذب میشود.
امتیاز اصلی ECL بر روشهایی مانند الایزا این است که نیاز به منبع نور ندارد و خود آنالیت، منبع تابش است. همین تفاوت کوچک، حساسیت و ویژگی آزمایش را چندین برابر افزایش داده و باعث میشود محدوده جوابدهی یا خطی بودن منحنی تابش-دوز در ECL بسیار وسیع بوده، اغلب عوامل مخدوشکننده نیز حذف شوند. اندازهگیری غلظت آنالیتها در بسیاری از روشهای آزمایشگاهی براساس عبور نور از محلول و میزان جذب آن استوار است. این فرآیند با رسم منحنی تابش-دوز نشان داده میشود و در بخشی از منحنی که ارتباط تابش و دوز یا غلظت آنالیت خطی باشد میتوان به نتایج آن آزمایش اعتماد کرد.
این ویدئو در آپارات مراحل الکتروکمیلومینسانس را نشان میدهد.
سلام خسته نباشید ..ببخشید شما الکترود الکتروکمی لومینسانس رو میتونین بسازین یا وارد کنین؟
سلام بهمن جان
متأسفانه خیر.
با سلام، جناب دکتر چرا جواب سوال بنده رو نمیدهید واقعآ خیلی کمک کننده و تعیین کننده جواب های جنابعالی، با تشکر
سلام دوست عزیز
لطفا پرسش خود را دوباره در زیر مطلب مرتبط با آن موضوع مطرح کنید. پرسش غیرمرتبط با موضوع ممکن است حذف شود.
با سلام، تست الایزا بهتر است جهت تشخیص اچ آی وی یا کمی لومینسانس؟ آقای دکتر چهار روز بعد از یک ارتباط دچار علائم شدم بعد از مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات هیچ عفونتی تشخیص داده نشد در روز 19 و 47و 60 و 87 تست آنتی بادی دادم و روز35 و 112 تست ab+ag با دستگاه Abbott Architect i2000sr که تیتر 41صدم زده بود وهمگی منفی بودن، نزدیک به دو ماه هست که روی سطح زبانم کامل سفید شده بخاطر رشد پرزها گلودرد هم دارم میخواستم راهنمایی بفرمایید، با تشکر
سلام رضا جان
الایزا و کمیلومینسانس تقریباً دقت مشابه دارند و نتایج منفی آنها قطعی است. برای مشکل دهان و گلوی خود با یک پزشک متخصص عفونی مشورت کنید.
با سلام، آقای دکتر اکثر آزمایشگاه ها اعلام میکنند که تست الایزا قدیمی شده و تست بهتر و دقیقتر کمی لومینسانس است، آیا صحت دارد؟
در صورت تست منفی اچ آی وی بعد از شانزده هفته (112 روز) و وجود علائم از جمله سفیدی و تورم زبان و گلو درد و سوزش مجرای ادرار چکار باید کرد لطفاً راهنمایی کنید، با تشکر
سلام رضا جان
چنین تفاوتی قابل توجه نیست. برای مشکل دهان و گلو و ادرار خود با یک پزشک متخصص عفونی مشورت کنید.
با سلام، ممنون از راهنمایی شما، آقای دکتر در مورد اچ آی وی نیاز هست دوباره چک کنم دو هفته از آزمایش آخر گذشته ، اگر نیاز هست به چه روشی انجام بدم ، دکتر عفونی هم رفتم تستهای روماتیسمی و خودایمنی همه رو انجام دادم منفی بودن دارو هم داد ولی تاثیر نداره
سلام رضا جان
بیشتر منابع، نتیجه منفی بعد از چهار هفته را کافی می دانند.
با سلام، آقای دکتر بعد از گذشت چهار ماه و ده روز در صورت داشتن علائم چه تستی و با چه روشی بهتر است انجام شود، با تشکر
سلام رضا جان
متوجه منظور شما نشدم.
سلام، آقای دکتر، بعد از گذشت چهار ماه و ده روز از تماس احتمالی با ویروس اچ آی وی در صورتی که علائمی مشاهده شود، جهت تشخیص قطعی در رد یا تایید اینکه مرتبط با ویروس است چه نوعی آزمایشی و با چه متدی بهتر است انجام شود، با تشکر
سلام رضا جان
اگر منظورتان علائم مطرحکننده شک به مرحله حاد اچآیوی است، براساس الگوریتم رایج تشخیص آن باید ابتدا آزمایش ترکیبی انجام شود ولی مفیدترین آزمایش، پیسیآر یا بار ویروسی (RNA Viral Load) است که اغلب توصیه میشود همزمان با تست ترکیبی انجام شود تا تکلیف بیمار سریعتر مشخص شود.
با سلام، آقای دکتر لطفآ بفرمایید تست PCR RNA TeX Qouantitiv با جواب منفی با دستگاه Genexpert بعد از چهار ماه و نیم از مواجهه احتمالی چقدر مطمئن است
سلام رضا جان
حساسیت HIV RNA نزدیک به ۱۰۰ درصد ولی ویژگی آن حدود ۹۹٫۸۳ درصد است. یعنی گاهی نتایج منفی کاذب میدهد و بههمین دلیل و دلایل دیگر، برای شروع غربالگری مناسب نیست. احتمال مثبت کاذب در آزمایش پی سی آر حدود 0.2 درصد است.
با سلام، آقای دکتر آیا تست PCR RNA TeX quantitate با RNA viral loud متفاوت است، با تشکر
سلام رضا جان
پیسیآر به دو روش انجام میشود. روش کیفی یا DNA به صورت منفی یا مثبت گزارش میشود. روش کمّی یا RNA یا همان بار ویروس (viral load) به صورت یک عدد گزارش میشود که تعداد نسخه (کپی) ویروس را نشان میدهد.
سلام خدمت دکتر، آقای دکتر PCR RNA کمی منفی بعد از نوزده هفته چقدر مطمئن است و اینکه PCR جوابش تعیین کننده است یا الکترو کمی لومینسانس ab+ag+p24 / با تشکر
سلام رضا جان
پی سی آر برای غربالگری توصیه نمی شود و نتیجه منفی الایزا یا الکتروکمی لومینسانس قطعی و کافی است.
سلام، آقای دکتر اینکه میگن PCR بعد از دو هفته جواب قطعی میده چقدر صحت داره، با تشکر
سلام رضا جان
پی سی آر برای غربالگری توصیه نمی شود.
سلام اقای دکتر ببخشید بعد ۴۵ روز جواب منفی الکتروکمی لومینسانس چقدر قطعیه برا اچ آی وی؟
سلام مریم جان
بیش از ۹۹ درصد.
سلام خدمت دکتر افشاری .یکی از همکاران شما در شهر شیراز معتقد بود که آزمایش اکتروکمی لومینسانس هم یک روش از روشهای الایزا است که دقت بیشتری دارد.آیا این مطلب مورد تایید شما هست یا خیر ؟
سلام سیدحسین جان
این دو روش تقریباً مشابه هستند هرچند ممکن است نظر همکارم تاحدودی درست باشد ولی تفاوت دستکم در مواردی مانند تست اچآیوی قابل ملاحظه نیست. در مورد تستهای هورمونی مسلماً الکتروکمیلومینسانس روش برتری است.
سلام دکتر خسته نباشید
آزمایش های لومینسانسی که در مراکز انتقال خون کشور انجام میشه تا چه حد مورد قبوله؟این آزمایشات تا چه حدی دقیق هستند ؟
سلام محمد جان
اطلاع دقیق ندارم ولی علی الاصول در موضوع حساس انتقال خون از پیشرفته ترین روش های تشخیصی استفاده می شود.
سلام آقای دکتر من بعد روز های 46 و 67 آزمایش الایزا نسل چهار انجام دادم آیا جوابش میتونه قطعی باشه من بعد سه هفته از رابطه گلوم عفونت کرده هنوزم خوب نشده بعد دو ماه لطفا جواب بدید ممنون
سلام علی جان
بله
سلام . خسته ناشید. سوال من درباره تاثیر داروی xgeva بر نتیجه آزمایش CEA است. آیا تداخل دارویی با توجه به نوع داروی اکسجوا می تواند باعث نشان دادن اندازه بالا برای CEA شود؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام مریم جان
اطلاع دقیق ندارم ولی بعید بهنظر میرسد.
سلام خسته نباشید متد آزمایش کمی لومیننسانس در اچ ای وی نسل چهارم هست یا سوم ؟
سلام امید جان
هر دو
بستگی به کیت دارد
سلام خسته نباشید آیا در همه ی آزمایش های اچ آی وی به روش کمی لومینسانس آنتی ژن و انتی بادی وp24 بررسی میشه؟؟
سلام
بستگی به نوع کیت دارد
سلام دکتر وقت بخیر
بعد از گذشت یک سال از رابطه پرخطر دو بار با کیت های abon ازمایش اچ ای وی دادم و منفی بود
میشه بگید چقدر قابل اطمینان هست؟
ممنون
سلام
نتایج منفی قطعی است.
سلام دکتر خسته نباشید , من بعد از 52 از رفتار پر خطر آزمایش کمی لومینسانس انجام دادم , جواب0.297 بود .آیا این جواب منفی قطعی است؟
سلام
بله
با سلام.
جواب منفی تست ECL اچ آی وی بعد از 95 روز قابل اطمینان است؟ ممنون از پاسخگویی شما.
سلام
بله